TERAPIE MINTE CORP BOWEN
cu elemente Somatic Experiencing de continere, integrare, stabilizare
Este un proces terapeutic de 2 sesiuni, la 7 – 10 zile distanta.
Este terapia potrivita pentru a lucra pe punctul de plecare al bolii – emotia, convingerea limitativa, paterrnul care blocheaza viata azi etc. De retinut: se acceseaza memoria celulara a corpului, respectiv intelepciunea corpului decide pe ce se lucreaza intr-o sesiune; sa ne lasam condusi de aceasta inteligenta!
Daca persoana nu a mai facut bowen, prima sesiune este o sesiune de Bowen clasic pentru a cunoaste corpul, urmata de 2 sesiuni MINTE CORP BOWEN, urmate de pauza de intergrare de 1-2 saptamani si teme pentru acasa.
Daca corpul este in stadiul de inghet, creez protocol personalizat, care include si sesiuni Somatic Experiencing, pentru a scoate corpul din inghet.
Terapie Bowen
Tom Ambrose Bowen s-a nascut pe 18 aprilie 1916. Tom era un sportiv pasionat si iubea innotul, ciclismul si jocul de criket. A condus cu succes un Club sportiv pentru Armata Salvarii in Geelong, antrenand tineri în diferite sporturi, exercitii fizice si gimnastica. Copil fiind, Tom Bowen îți dorea mult să devină medic, însă a devenit ucenic de tâmplar, la dorința tatălui lui. Tom obtinea rezultate imediate când aplica, la Club, câteva proceduri concepute de el special pentru cazuri de accidente sportive, și era capabil să-și ajute orice coleg de munca ce se plangea de vreo durere.
Sotia lui, Jessie, suferea de astm si foarte adesea necesita spitalizarea pentru a i se ușura respiratia. Tom începuse cumva sa învete cum să-și ajute soția să depășească crizele de astm și ii aplica periodic tratamente, folosind propriile sale proceduri. Starea lui Jessie se îmbunătățea constant, iar în cele din urma n-a mai avut deloc nevoie de medicamente sau spitalizare, datorită metodei lui Tom.
Tom Bowen a continuat să-si dezvolte tehnica și a deschis un cabinet. În 1974, pe când Tom participa la Conferința Națională pentru Sănătate în Adelaide – sudul Australiei, i-a fost prezentat Oswald Rentsch și l-a invitat pe acesta în Geelong să-i învete tehnica. În 1986 – patru ani dupa moartea lui Bowen – sotii Rentsch au început să organizeze cursuri de instruire mai întai în Australia, și apoi pe mai toate continentele. Din 1992 și până în prezent, această metodă de tratament a fost predată unui număr de 29.000 persoane din întreaga lume, cu ajutorul a 98 de instructori, cu seminarii organizate în peste 30 de tari ăi 18 Asociații Bowen afiliate Academiei de Terapie Bowen din Australia.
Terapia Bowen se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental și emotional, și dă rezultate în tratarea afecțiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.
Tehnica Bowen este o modalitate complementară, în sensul ca potențează și complementează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influențate de acestea.
Mecanismele declanșate de un tratament Bowen în cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze cateva zile dupa ședință. Din acest motiv, este ideal să se evite alte terapii corporale câteva zile înainte și după o ședință Bowen, pentru ca reacția organismului la tratamentul Bowen să nu fie întreruptă.
TEHNICA BOWEN se bazează pe teoria conform căreia, odata ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului si a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.
Tehnica Bowen este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza atat prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, cât și prin sistemul circulator și limfatic. Este recunoscută pentru eficienta sa în tratarea afecțiunilor interne și reducerea duratei convalescenței.
– Dureri de cap, migrene
– Dureri de cap, migrene
– Stres și oboseală cronică
– Atacuri de panică
– Boli ale sistemului imunitar
– Afecțiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezică biliară, stomac si intestine etc)
– Dezechilibre hormonale si emotionale
– Probleme menstruale/Menstruație întreruptă/Sindrom premenstrual
– Probleme ale sânilor
– Infertilitate, Chisturi ovariene, Fibroame uterine
– Disconfort în perioada pre și postnatală
– Afectiuni ale gâtului
– Traumatisme cervicale
– Probleme digestiveꓽ constipație/diaree/sindromul colonului iritabil
– Probleme respiratorii
– Alergii și rinite alergice
– Epicondilite laterale
– Sindromul tunelului carpian
– Scolioză, Cifoză, Lordoză
– Umăr înțepenit
– Tinitus
– Probleme ale maxilarului
– Probleme ale genunchilor, mușchilor popliteali, gleznelor
– Osteofiți la călcâie, Monturi, Degete ciocan Etc.
AFECȚIUNI SPECIFICE BEBELUȘILOR
– Traumatisme la naștere
– Colici
– Probleme digestive
– Reflux gastroesofagian
– Somn neliniștit, agitație
– Canal lacrimal înfundat
– Dureri provocate de erupții dentare
– Torticolis
– Infecții respiratorii
– Postvaccinare
– pentru detoxifiere și diminuarea efectelor secundare ale vaccinării
AFECȚIUNI SPECIFICE COPIILOR ȘI ADOLESCENȚILOR
– Enurezis
– Displazie de șold
– Întărirea sistemului imunitar
– Infecții respiratorii
– Astm
– Alergii
– Deficit de creștere
– Autism
– ADD/ADHD
– Disfuncții motorii
– Disfuncții de vorbire
– Paralizii
– Recuperare după intervenții chirurgicale
– Diabet
– Disfuncții renale
– Afecțiuni ale inimii
– Stres, Anxietate, Atacuri de panică
– Depresie
– Dezechilibre emoționle, socio-emoționale, de temperament
– Dezechilibre hormonale
– Dificultăți de concentrare, de atenție, de auto-control
Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen.
Una dintre acestea, sugereaza ca “miscarile” Bowen stimuleaza proprioceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta incurajeaza organismul sa se re-echilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate. Proprioceptorii asigura perceptia asupra pozitiei si miscarii corpului, si se gasesc in tesutul conjunctiv, muschi, tendoane, ligamente si fascie.
Un anumit tip de receptor si in particular nociceptorul, joaca un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt in mod special sensibili la stimulii agresivi, care afecteaza, sau au potential de a afecta tesuturile. Acestia se numesc uneori si receptori de durere, dar acest termen este inselator, deoarece durerea este interpretata la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasati in aproape toate tesuturile corpului, dar sunt foarte numerosi in fascie, o membrana de tesut fibros care infasoara, inconjoara, sustine si ridica muschii, tesuturile si organele corpului. Fascia creaza un spatiu intre fiecare grup de muschi, muschi individuali si fibre individuale, pana la nivel microscopic, permitand o miscare optima si sanatoasa a fluidelor catre toti muschii si toate articulatiile corpului.
Cand apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractura a degetului de la picior, nociceptorii transmit un raspuns reflex, cu 70-120 metri/secunda, de-a lungul fibrei aferente, pana la thalamus, localizat in creier. Aceasta informatie este mai apoi prelucrata de cortex si ulterior transmisa inapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a incepe procesul de vindecare, prin contractarea muschilor si inceperea procesului inflamator in zona.
Daca durerea persista o lunga perioada de timp, fascia ramane contractata spre a proteja zona dureroasa, cauzand astfel disfunctii sau restrictii de miscare ale tesuturilor inconjuratoare. Chiar dupa ce osul s-a vindecat, continuam sa schiopatam, deoarece fascia restrictioneaza miscarile si continua sa-si pastreze forma.
Cu fiecare miscare Bowen, fascia este angrenata si “deranjata” pentru scurt timp, dar nu este deplasata prin forta. Cand aderenta fasciei este diminuata iar tesutul conjunctiv cicatrizat se inmoaie, fascia isi reduce contractia. Structurile musculo- scheletale devin capabile sa-si mareasca capacitatea de miscare si sa-si foloseasca tot potentialul de forta si in plus, nervii, vasele de sange si ganglionii limfatici situati in aceste tesuturi relaxate, functioneaza optim.
Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv, realizate de miscarile Bowen de mica intensitate, nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand aceasta informatie, initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru inlaturarea inflamatiei si relaxarea fibrelor musculare si a tesutului conjunctiv.
O EXPLICATIE ALTERNATIVA
Miscarile Bowen activeaza urmatoarele mecanisme de auto-vindecare:
Reflexul de contractie:
Majoritatea miscarilor se realizeaza pe insertiile sau pe corpul muschilor, unde sunt localizati receptorii celulelor Golgi, informand sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contractia tesutului musculotendinos. Acesti receptori sunt stimulati in timpul miscarilor de “solicitare” si “rolare” ale tehnicii Bowen. In cazul unui circuit durere – muschi – spasm, putem intrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiti de sistemul nervos.
Proprioceptorii articulatiilor:
Toate miscarile executate in jurul unei articulatii afecteaza direct articulatia, capsula si ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioceptori. Si in acest caz, stimulii vor fi primiti de catre sistemul nervos, invitand la normalizarea functionarii articulatiei, fara a fi nevoie de o manipulare in forta.
Fascia:
Fiecare miscare Bowen este efectuata la nivelul superficial al fasciei si afecteaza relatia dintre fascie si nervii, muschii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joaca un rol important in coordonarea musculara, aliniamentul postural si integritatea structurala si functionala. In urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate in mod negativ, deoarece fascia va deveni rigida, contractata, torsionata si deshidratata, asa cum demonstreaza lucrarile Idei Rolf si a multor altor osteopati. Ca rezultat direct al unei sedinte Bowen, se observa adesea slabirea aderentei, inmuierea tesutului afectat si imbunatatirea posturii si a mobilitatii, fara mobilizare fortata sau intindere.
Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ:
Se pare ca Tehnica Bowen are cel mai important si profund efect in aceasta zona, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. SNV controleaza peste 80% din functiile corpului si este foarte susceptibil la factorii externi de stress. Majoritatea oamenilor, traiesc astazi intr-o constanta stare de stres si hiperstimulare simpatica a SNV. Vindecarea are loc atunci cand SNV trece de la dominanta simpatica la cea parasimpatica. Tehnica Bowen lucreaza ca un catalizator pentru aceasta schimbare; in timpul sedintelor, pacientii adesea adorm sau intra intr-o stare de profunda relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul, ceea ce indica trecerea catre dominanta parasimpatica, cu reducerea stressului la nivel profund. Aceasta poate explica de ce, doar dupa cateva sedinte Bowen, se reactiveaza frecvent procesul de insanatosire, atunci cand convalescenta in urma traumelor, bolilor sau interventiilor chirurgicale stagneaza, sau se afla in stadiu de platou.
Punctele Trigger:
Multe din miscarile Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger. Prin eliminarea acestor puncte Trigger, se inlatura senzatia de durere si se amelioreaza mobilitatea articulatiilor si co-ordonarea musculara.
Punctele de acupunctura si meridianele:
Majoritatea miscarilor se suprapun peste punctele de acupunctura, iar unele traverseaza chiar doua sau trei meridiane dintr-o data. Practicienii de acupunctura au corelat indicatiile si efectele miscarilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctura. Acestia au comentat si asupra schimbarii imediate a pulsului de acupunctura, ca raspuns la miscari si proceduri Bowen. Suprapunerea acestor doua sisteme ar putea explica componenta energetica extrem de puternica a tehnicii si efectul sau asupra organelor interne.
Memoria celulara:
Oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru.
Embriologie
Un Extras din cartea “The Bowen Technique – the inside story” de Dl. John Wilks – Instructor Bowtech din Marea Britanie
Cand terapeutii Bowen vorbesc despre un tratament ce permite organismului sa se intoarca la “tiparul” original ca principiu de organizare, se naste intrebarea – catre ce anume se reorienteaza organismul, cand si cum a aparut acest tipar original?
Osteopatii au consemnat de mult timp ca fortele ce modeleaza dezvoltarea embrionara continua sa se exprime pe parcursul intregii vieti, iar daca terapeutul reuseste sa realizeze conectarea la acestea, organismul va incepe sa se reorganizeze in concordanta cu principiile lor.
James Jealous, un osteopat ce preda in Statele Unite ale Americii, scria recent: “Tiparul si functiile originale se regasesc in fluidele embrionare. Matricea originala este o forma ce se regaseste in toate formele de viata, in jurul careia se organizeaza activitatea celulara si moleculara, formand tiparul original, creat de Marele Maestru.”
Acest principiu necesita unele explicatii. Jealous vorbeste despre o forta organizatoare, localizata in fluidele embrionare – nu neaparat tinand de genetica. Este interesant de remarcat ca numerosi embriologisti eminenti, dintre care Bleschmidt si Japp van der Wal, au pus la indoiala actualul curent de gandire cu privire la rolul geneticii in determinarea evolutiei noastre structurale si psihologice.
Daca se analizeaza cu atentie primele zile ale formarii embrionare, se observa un eveniment extrem de interesant. La momentul conceptiei, are loc contopirea ADN-urilor mamei si tatalui, pentru a se forma o celula unica.
Dupa un moment de calm, apare imediat divizarea celulara rapida, ce are loc in stratul exterior, in zona transparenta. In jurul zilei a 15-a, un alt eveniment semnificativ are loc: se stabileste o linie de mijloc primara, sub forma unei scizuri, in cadrul embrionului in formare. Aceasta prima linie mediala este numita “linia primitiva” si isi incepe calatoria ascendenta catre inima embrionului, de la nivelul unde mai tarziu, se vor dezvolta coccisul si osul sacral la adulti.
Ce anume initiaza acest proces, ramane inca un mister, dar formeaza baza in jurul careia se auto-organizeaza intregul organism. Jaap van der Wal numeste aparitia liniei primitive “degetul lui Dumnezeu”. Daca se priveste o inregistrare filmata a acestui eveniment, primul lucru care iti vine in minte este desenarea unei linii, cu degetul, pe nisip.
Pentru inceput, se stabileste un sistem de referinta pentru fata / spate, stanga / dreapta si sus / jos. Linia primitiva este numita “organizatorul embrionar” pentru ca realizeaza un plan de baza al corpului. Diferite nivele ale liniei primitive determina dezvoltarea diferitelor zone ale corpului. Spre exemplu, partea superioara va forma inima, creierul si ochii, partea de mijloc va forma intestinele si trunchiul, iar partea inferioara organele interne si tubul neural. Prin raportare la dreapta – stanga, determina, spre exemplu, ca ficatul este localizat in partea dreapta, stomacul in stanga si ca apexul inimii este orientat spre stanga.
Linia primitiva este un mister pentru embriologisti – s-a demonstrat ca grefarea liniei primitive poate duce la aparitia unui intreg ax secundar, in jurul caruia se vor organiza celulele.
Ce este interesant pentru noi, terapeutii Bowen, este importanta liniei primitive in dezvoltarea oaselor, muschilor, organelor si tesutului conjunctiv. In timpul aparitiei sale, aceasta genereaza 3 foite embrionare distincte din epiblast – endoderm, mesoderm si ectoderm. Mesodermul va forma somite in jurul celei de-a 20-a zile, cand acestea apar de o parte si de alta a liniei mediane. Aceste somite vor forma ulterior vertebrele si mugurii membrelor superioare si inferioare.
Multi terapeuti Bowen au remarcat forta primelor doua miscari Bowen (stoperii inferiori). Este interesant de urmarit senzatiile pe care le are pacientul, doar dupa efectuarea acestor doua miscari. Multi vor raporta senzatii de caldura sau o forta ascendenta de-a lungul coloanei vertebrale. Acest aspect este foarte interesant, pentru ca aceste senzatii corespund exact dezvoltarii embrionare, ca si cum aceste forte ar fi inca prezente in corpul adultului.
In termeni embriologici, ceea ce se intampla este ca dupa aparitia liniei primitive, linia mediala se infasoara inspre interior, pentru a forma tubul neural, din care ulterior se va forma creierul, maduva spinarii, sistemul nervos autonom (simpatic si parasimpatic) si creasta neurala. Celulele din creasta neurala sunt foarte interesante pentru ca acestea migreaza catre diferite zone ale corpului, pe durata de dezvoltare embrionara. Spre exemplu, acestea ajuta atat la formarea membranelor interioare ce inconjoara creierul si maduva spinarii (in particular, membranele pia mater si arahnoida) cat si la formarea invelisului de mielina al nervilor. La procedura pentru coccis, miscarea se executa exact peste membranele dura, arachnoida si pia mater, acestea fiind atasate de coccis sub forma de terminatii filamentare – unicul loc din corp unde aceste trei straturi de membrane se intalnesc. Datorita intalnirii celor trei membrane – dura, arachnoid si pia mater, se transmite un impuls extrem de puternic, de-a lungul coloanei vertebrale, catre craniu.
Dezvoltarea embrionara a tesuturilor este foarte importanta in studiul durerilor. Exista fenomene specifice recunoscute, spre exemplu cineva ar putea avea dureri in umarul drept ca rezultat al unor probleme ale vezicii biliare. Acest aspect este un rezultat direct al embriologiei, al dezvoltarii mesodermului, endodermului si ectodermului.
O alta consecinta a dezvoltarii embrionare este faptul ca alimentarea cu sange si inervarea tesuturilor sunt inexorabil legate, datorita provenientei lor din acelasi tesut embrionar. Atat vertebrele L4 cat si C7 sunt extrem de semnificative pentru maini si picioare, deoarece la aceste nivele ale coloanei apar “mugurii” din care se formeaza mai apoi membrele superioare si inferioare. Aceste nivele sunt uneori denumite linii de mijloc axiale.
Cand vorbim despre accesarea memoriei unui tesut, a fortei organizatoare de la nivelul profund embrionar, vorbim despre memoria celulara, in special in fluide si in lichidul cristalin al tesutului conjunctiv al fibrelor de colagen.
Dezvoltarea embrionara a fibrelor de colagen este fascinanta, deoarece porneste in mesoderm (stratul dintre ectoderm si endoderm) ca fibrila numita recticulina, care se diferentiaza pentru a forma diferitele feluri de tesut conjunctiv din corp, dupa care infuzeaza toate straturile de ectoderm si mesoderm. Cu alte cuvinte, se insereaza in tesuturi in intregul corp. Colagenul, s-a demonstrat stiintific de catre Mae Wan Ho si altii, retine memoria si este extrem de bine adaptat pentru a inregistra noi experiente.
Este posibil ca prin stimularea fasciei sa permitem corpului, intr-un anume fel, sa acceseze si sa se reorienteze catre aceste forte de comanda embrionare, aflate in colagen, la nivel celular? Din observatiile clinice, se pare ca un astfel de proces are loc, cu siguranta.
Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masa de masaj, acoperit, într-o poziție confortabilă, dar tratamentul Bowen se poate aplica și unui pacient așezat pe scaun.
Un tratament constă în aplicarea unor mișcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra mușchilor și țesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte ușoară. Prin aplicarea acestor mișcări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperând memoria celulară a unei stări ideale de relaxare și echilibru.
Între fiecare dintre seturile de mișcări există câteva minute de pauză, în care pacientul se odihnește, singur. Organismul său are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanșate de mișcările Bowen și a iniția procesul de vindecare.
Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima ședintă, procesul de auto-vindecare derulându-se și pe parcursul zilelor următoare.
Tratamentele se aplică, de regulă, la interval de șapte zile. În cazul afecțiunilor acute efectele terapiei pot fi simțite de la prima ședință Bowen, fiind necesare doar câteva ședințe de tratament. În cazul afecțiunilor cronice pot fi necesare 2-3 ședințe Bowen pentru a simți efectele terapiei, tratamentul întingându-se pe o durată mai mare de timp.
Terapeutul se poate concentra pe o problemă specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o maineră holistică.