Terapie Bowen

Tom Ambrose Bowen s-a nascut pe 18 aprilie 1916. Tom era un sportiv pasionat si iubea innotul, ciclismul si jocul de criket. A condus cu succes un Club sportiv pentru Armata Salvarii in Geelong, antrenand tineri în diferite sporturi, exercitii fizice si gimnastica. Copil fiind, Tom Bowen îți dorea mult să devină medic, însă a devenit ucenic de tâmplar, la dorința tatălui lui. Tom obtinea rezultate imediate când aplica, la Club, câteva proceduri concepute de el special pentru cazuri de accidente sportive, și era capabil să-și ajute orice coleg de munca ce se plangea de vreo durere.

Sotia lui, Jessie, suferea de astm si foarte adesea necesita spitalizarea pentru a i se ușura respiratia. Tom începuse cumva sa învete cum să-și ajute soția să depășească crizele de astm și ii aplica periodic tratamente, folosind propriile sale proceduri. Starea lui Jessie se îmbunătățea constant, iar în cele din urma n-a mai avut deloc nevoie de medicamente sau spitalizare, datorită metodei lui Tom.

Tom Bowen a continuat să-si dezvolte tehnica și a deschis un cabinet. În 1974, pe când Tom participa la Conferința Națională pentru Sănătate în Adelaide – sudul Australiei, i-a fost prezentat Oswald Rentsch și l-a invitat pe acesta în Geelong să-i învete tehnica. În 1986 – patru ani dupa moartea lui Bowen – sotii Rentsch au început să organizeze cursuri de instruire mai întai în Australia, și apoi pe mai toate continentele. Din 1992 și până în prezent, această metodă de tratament a fost predată unui număr de 29.000 persoane din întreaga lume, cu ajutorul a 98 de instructori, cu seminarii organizate în peste 30 de tari ăi 18 Asociații Bowen afiliate Academiei de Terapie Bowen din Australia.

Terapia Bowen se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental și emotional, și dă rezultate în tratarea afecțiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice.

Tehnica Bowen este o modalitate complementară, în sensul ca potențează și complementează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influențate de acestea.

Mecanismele declanșate de un tratament Bowen în cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze cateva zile dupa ședință. Din acest motiv, este ideal să se evite alte terapii corporale câteva zile înainte și după o ședință Bowen, pentru ca reacția organismului la tratamentul Bowen să nu fie întreruptă.

TEHNICA BOWEN se bazează pe teoria conform căreia, odata ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului si a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.

Tehnica Bowen este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza atat prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, cât și prin sistemul circulator și limfatic. Este recunoscută pentru eficienta sa în tratarea afecțiunilor interne și reducerea duratei convalescenței.

– Dureri de cap, migrene
– Dureri de cap, migrene
– Stres și oboseală cronică
– Atacuri de panică
– Boli ale sistemului imunitar
– Afecțiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezică biliară, stomac si intestine etc)
– Dezechilibre hormonale si emotionale
– Probleme menstruale/Menstruație întreruptă/Sindrom premenstrual
– Probleme ale sânilor
– Infertilitate, Chisturi ovariene, Fibroame uterine
– Disconfort în perioada pre și postnatală
– Afectiuni ale gâtului
– Traumatisme cervicale
– Probleme digestiveꓽ constipație/diaree/sindromul colonului iritabil
– Probleme respiratorii
– Alergii și rinite alergice
– Epicondilite laterale
– Sindromul tunelului carpian
– Scolioză, Cifoză, Lordoză
– Umăr înțepenit
– Tinitus
– Probleme ale maxilarului
– Probleme ale genunchilor, mușchilor  popliteali, gleznelor
– Osteofiți la călcâie, Monturi, Degete ciocan Etc.

AFECȚIUNI  SPECIFICE  BEBELUȘILOR
– Traumatisme la naștere
– Colici
– Probleme digestive
– Reflux gastroesofagian
– Somn neliniștit, agitație
– Canal lacrimal înfundat
– Dureri provocate de erupții dentare
– Torticolis
– Infecții respiratorii
– Postvaccinare
– pentru detoxifiere și diminuarea efectelor secundare ale vaccinării

AFECȚIUNI  SPECIFICE  COPIILOR ȘI ADOLESCENȚILOR
– Enurezis
– Displazie de șold
– Întărirea sistemului imunitar
– Infecții respiratorii
– Astm
– Alergii
– Deficit de creștere
– Autism
– ADD/ADHD
– Disfuncții motorii
– Disfuncții de vorbire
– Paralizii
– Recuperare după intervenții chirurgicale
– Diabet
– Disfuncții renale
– Afecțiuni ale inimii
– Stres, Anxietate, Atacuri de panică
– Depresie
– Dezechilibre emoționle, socio-emoționale, de temperament
– Dezechilibre hormonale
– Dificultăți de concentrare, de atenție, de auto-control

“Mișcările” Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, muschi, tendoane, ligamente și fascie.

Când apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractură a degetului de la picior, nociceptorii transmit un răspuns reflex, cu 70-120 metri/secundă, de-a lungul fibrei aferente, până la thalamus, localizat în creier. Această informație este mai apoi prelucrată de cortex, și ulterior transmisă înapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a începe procesul de vindecare, prin contractarea mușchilor și începerea procesului inflamator în zonă.
Daca durerea persistă o lungă perioadă de timp, fascia rămâne contractată spre a proteja zona dureroasă, cauzând astfel disfuncții sau restricții de mișcare ale țesuturilor înconjurătoare. Chiar după ce osul s-a vindecat, continuăm să șchiopătăm, deoarece fascia restricționează mișcările și continuă să-și păstreze forma.

Fiecare mișcare Bowen este efectuată la nivelul superficial al fasciei și afectează relația dintre fascie și nervii, mușchii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joacă un rol important în coordonarea musculară, aliniamentul postural și integritatea structurală și funcțională. În urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate în mod negativ, deoarece fascia va deveni rigidă, contractată, torsionată și deshidratată, așa cum demonstrează lucrările Idei Rolf și a multor altor osteopați. Ca rezultat direct al unei ședințe Bowen, se observă adesea slăbirea aderenței, înmuierea țesutului afectat și îmbunătățirea posturii și a mobilității, fără mobilizare forțată sau întindere.

Tehnica Bowen are cel mai important și profund efect în reechilibrarea sistemului nervos vegetativ, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. SNV controlează peste 80% din funcțiile corpului și este foarte susceptibil la factorii externi de stres. Majoritatea oamenilor trăiesc astăzi într-o constantă stare de stres și hipestimulare simpatică a SNV. Vindecarea are loc atunci când SNV trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică.

Tehnica Bowen activează, ca un catalizator pentru această schimbare; în timpul ședințelor, pacienții adesea adorm sau cad într-o stare de profundă relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indică trecerea către dominanta parasimpatică, cu reducerea stresului la nivel profund. Aceasta poate explica de ce, doar dupa câteva ședințe Bowen, se reactivează frecvent procesul de însănătoșire, atunci când convalescența în urma traumelor, bolilor sau intervențiilor chirurgicale stagnează sau se află în stadiu de platou.

Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masa de masaj, acoperit, într-o poziție confortabilă, dar tratamentul Bowen se poate aplica și unui pacient așezat pe scaun.

Un tratament constă în aplicarea unor mișcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra mușchilor și țesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte ușoară. Prin aplicarea acestor mișcări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperând memoria celulară a unei stări ideale de relaxare și echilibru.

Între fiecare dintre seturile de mișcări există câteva minute de pauză, în care pacientul se odihnește, singur. Organismul său are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanșate de mișcările Bowen și a iniția procesul de vindecare.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima ședintă, procesul de auto-vindecare derulându-se și pe parcursul zilelor următoare.

Tratamentele se aplică, de regulă, la interval de șapte zile. În cazul afecțiunilor acute efectele terapiei pot fi simțite de la prima ședință Bowen, fiind necesare doar câteva ședințe de tratament. În cazul afecțiunilor cronice pot fi necesare 2-3 ședințe Bowen pentru a simți efectele terapiei, tratamentul întingându-se pe o durată mai mare de timp.

Terapeutul se poate concentra pe o problemă specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o maineră holistică.

Vino alături de mine

Pentru noutăți și resurse care să îți bucure mintea, corpul și sufletul, te invit în comunitatea oamenilor interesați de vindecare, creștere personală și spirituală

 

Mulțumesc pentru înscrierea în comunitate!