Terapie cu Uleiuri esențiale DoTerra

Uleiurile esențiale DoTerra sunt uleiuri Certificate cu Grad Terapeutic. Sunt unul dintre instrumentele minunate pe care ni le-a oferit natura în abordarea holistică a vindecării.

Beneficiile utilizării lor se văd pe plan fizic, mental, emoțional.

Sunt ușor de utilizat chiar și de către copii, și pot fi un mare ajutor atât pentru cei care suferă de afecțiuni acute sau cronice, cât și pentru cei care vor să lucreze cu ei înșiși pentru dezvoltarea și evoluția lor.

Găsești mai multe informații aici: https://www.mydoterra.com/vioricaancutamezei/

Pe Pământ există o mare varietate de plante de diferite forme, mărimi, culori și arome. Numeroase astfel de plante conțin compuși care în mod tipic nu pot fi văzuți cu ochiul liber — aceștia sunt prezenți în rădăcinile, florile, semințele, scoarța sau alte zone ale plantei. Acești compuși sunt cunoscuți sub numele de uleiuri esențiale. Sunt extrem de concentrați, acțiunea lor fiind extrem de puternică. Purtând și denumirea de compuși aromatici volatili, uleiurile esențiale conferă plantei aroma proprie, o protejează de condițiile de mediu și insectele dăunătoare și joacă un rol important și în polenizarea plantei.

Uleiurile esenţiale sunt lichide hidrofobe, concentrate cu componente volatile obţinute din plante. Componentele volatile sunt, în fapt, mici molecule organice care tind să îşi modifice rapid starea de la solid sau lichid la gaz, în condiţii de temperatură precum temperatura camerei. Volatilitatea uleiurilor constă tocmai în această proprietate de a trece cu uşurinţă de la o stare la alta. Acest aspect unic face ca uleiurile esenţiale să fie ideale pentru ceea ce practica modernă a denumit „aromaterapie”.

Deoarece compușii aromatici volatili se mișcă rapid în aer, vom percepe parfumul când compușii interacționează direct cu senzorii de la nivel cerebral. Cu peste 3000 de tipuri de compuși aromatici volatili descoperiți până în prezent, este important să reținem că acești compuși determină în mod considerabil beneficiile, aroma și proprietățile fiecărui ulei esențial. Datorită unei structuri chimice unice, fiecare ulei esențial va varia în funcție de specie și plantă. Raportul delicat al compușilor aromatici din oricare ulei esențial este cel care le face unice și le conferă beneficii specifice.

Încă din denumire putem conchide că uleiurile reprezintă „esenţa plantelor”, acestea fiind obţinute din seminţe, scoarţă, rădăcini, frunze, tulpini, flori, rășini.

Metoda de extracţie poate să difere în funcţie de partea plantei ce este valorificată şi vorbim aici despre: distilare, pre¬sare la rece, macerare, extragere cu ajutorul solvenţilor. După metoda de extracţie putem identifica puritatea uleiului. Metodele ce utilizează componente suplimentare pentru extracţie precum macerarea (ex.: într-un ulei complementar) sau extragerea cu ajutorul solvenţilor indică un grad scăzut de puritate. Pe de altă parte presarea la rece (de ex, pentru obținerea uleiurilor din citrice, echipamentul utilizat separă uleiul esențial de coaja fructului) sau distilarea cu aburi păstrează intacte proprietăţile plantei, implicit şi ale uleiului obţinut.

Este important să ținem cont de faptul că uleiurile esențiale nu au aceeași acțiune. Puritatea unui ulei se poate schimba în funcție de localizarea geografică, metodele de distilare, condițiile meteorologice și alți factori. În plus, indiferent de cât de bine este aleasă, este îngrijită și este cultivată o plantă, calitatea unui ulei esențial poate fi menținută sau distrusă în timpul procesului de distilare. Datorită atenției la detaliu și preciziei necesare pentru distilare, devine mai mult o formă de artă decât un proces. Distilatorii trebuie să fie preciși și trebuie să acorde atenție metodelor de recoltare, temperaturilor, intervalului de timp de distilare, nivelului de presiune utilizat etc.

Metode de obținere
Procesul exact de producție a unui ulei esențial va varia în funcție de tipul de plantă din care este obținut uleiul. Totuși, ideea de bază este că plantele trec printr-un proces de distilare folosind echipamente speciale pentru a separa uleiul esențial de părțile plantei. Uleiul esențial se ascunde în diferite părți ale plantei, adesea la nivel microscopic. În timpul procesului de distilare, echipamentul separă uleiul esențial de partea originală a plantei.

Distilarea cu abur
Distilarea cu abur este cea mai folosită metodă pentru colectarea uleiurilor esențiale. Este un proces delicat, care necesită mult timp și atenție la detalii. Utilizarea predominantă a acestei metode nu este dictată doar de faptul că produce uleiuri excepțional de pure și curate, ci și de faptul că permite colectarea de compuși aromatici termosensibili. Spre deosebire de distilarea simplă, distilarea cu abur se efectuează într-un sistem presurizat. Într-un sistem presurizat, uleiurile esențiale pot fi distilate la temperaturi mult mai mici decât punctul lor obișnuit de fierbere; astfel, se protejează integritatea profilurilor chimice complexe și delicate.

Ca să fie cu adevărat terapeutic şi de cea mai înaltă calitate, un ulei esenţial trebuie să fie testat şi certificat ca fiind pur, potent, autentic şi neadulterat.

Fiecare dintre aceşti termeni este extrem de important atunci când măsurăm calitatea unui ulei esenţial. Este de importanţă vitală să menţionăm că, deşi chimiştii au replicat cu succes anumiţi constituenţi ai plantelor, ei nu au reuşit niciodată să recreeze în întregime un ulei esenţial în laborator. De ce? Pur şi simplu nu au descoperit sau identificat fiecare compus pe care îl produce Natura.

Pentru a proteja şi a menţine calitatea superioară a uleiurilor esenţiale, plantele trebuie recoltate cu grijă, de oameni informaţi şi oneşti care se angajează să adune doar o singură specie şi care să-i ofere plantei timpul corespunzător de maturare.

Producerea unui ulei esenţial pur şi de înaltă calitate este foarte costisitoare, deoarece necesită câteva sute sau mii de kilograme de plante pentru a extrage un kilogram de ulei esenţial pur. Spre exemplu, 1 kilogram de ulei esenţial de Melissa/Roinița costă câteva mii de dolari, deoarece pentru producerea acestei cantităţi poate fi nevoie de 3-6 tone de plantă (în funcție de recolta anuală).

Uleiurile esenţiale pure au proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiinfecţioase, antitumorale, anti-parazitare, antivirale şi antiseptice. Uleiurile esenţiale elimină bacteriile dăunătoare şi virusurile, în timp ce sprijină şi întăresc sistemul imunitar.
(Facebook, Natura într-o picătură)

Vino alături de mine

Pentru noutăți și resurse care să îți bucure mintea, corpul și sufletul, te invit în comunitatea oamenilor interesați de vindecare, creștere personală și spirituală

 

Mulțumesc pentru înscrierea în comunitate!