Autismul și Terapia Bowen

de | apr. 21, 2021 | - | 0 comentarii

Autismul este o  tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică , considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilariei.

PERSPECTIVA  MEA

Pornind de la însăși denumirea de autism, de proveniență  greacă autos= ˶însuși ̋, care descrie principala trasatură a acestor copii, și anume izolarea socială, faptul că trăiesc ˶închiși în sine ̋, consider că este necesar să lucrăm tocmai la anumite abilități/modalități de a ne apropia cât mai călduros de ei, de a-i face să se simtă în siguranță și în ˶exteriorul sinelui lor ̋.

Copiii cu autism se folosesc  mai mult de simțire, acesta este modul lor de a comunica, de a prelua informațiile de orice fel care vin înspre ei. Dacă se află într-un mediu în care simt iubire, acceptare, libertate, siguranță, vor primi cu deschidere orice formă de terapie sau metodă de lucru care le este oferită. Ei au nevoie de spațiu, de timp, dincolo de nevoia adulților de a vedea cât mai repede progresul și vindecarea lor. Cred că este imperios necesar ca adulții să lucreze la răbdarea lor,  la credința lor că acești copii vor fi niste copii normali la un moment dat, deoarece dacă tu, ca părinte sau dascăl sau terapeut etc. vezi în acești copii speciali niște copii normali, exact asta vor deveni!

Este foarte important ca părintele să aiba claritate, să fie  pe poziția de observator al copilului cu autism, pentru că acesta, în felul lui specific, îi va transmite mesaje despre cum se simte într-un anume loc, cu anumite persoane, micile progrese pe care le face în vindecarea lui  etc. Dacă starea copilului este pe o perioadă mai prelungită de timp una de agitație, de împotrivire, de agresivitate, este un mesaj clar că este nevoie de o schimbare a locului / persoanelor cu care interacționează. Și aici nu vorbesc despre acele momente de agitație temporară prin care trec acești copii atunci când are loc  o schimbare în viața lor, cum ar fi când încep să se exprime prin cuvinte, când încep să facă lucruri noi singuri – aceaste stări fac parte din procesul lor de vindecare și sunt absolut normale.

AUTISMUL ȘI TERAPIA BOWEN

Indiferent când s-a declanșat autismul în viața copilului – la naștere, după vaccin, pe perioada copilariei – Terapia Bowen și-a dovedit eficiența în tratarea copiilor cu autism. Aceasta se bazează pe teoria conform căreia, odata ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.

EFECTELE TERAPIEI  BOWEN ASUPRA COPIILOR CU AUTISM

  • capacitatea de concentrare și atenție mărită
  • dispar comportamentele obsesive, repetitive
  • somnul este odihnitor
  • stimulează vorbirea, se îmbogățește vocablarul
  • reduce agresivitatea și autoagresivitatea
  • se rezolva disfuncțiile psihomotorii
  • conectare mai bună,  contact vizual îmbunătățit
  • contribuie la detoxifierea organismului
  • întărește sistemul imunitar
  • se reglează tractul digestiv
  • crește capacitatea de integrare senzorială
  • creste capacitatea de coordonare motrică

CUM  ABORDEZ  EU  CAZUL UNUI  PACIENT CU AUTISM  ȘI  CUM  SE DESFĂȘOARĂ O SESIUNE DE TERAPIE

  • Aduc la cunoștiință părinților de la prima sesiune că este vorba despre un tratament de lungă durată, care necesită multă răbdare și susținere din partea lor.
  • Precizez părinților ce să facă și ce să nu facă în timpul sesiunii de  terapie, de exemplu copilul nu va fi ținut cu forța de către părinte, că ˶trebuie ̋ să i se aplice mișcările Bowen.  Mișcările vor fi efectuate în ritmul stabilit de starea și dispoziția copilului.
  • Durata unei sesiuni este de 30 – 45 de minute în general.
  • Durata dintre sesiuni este de 7 – 14 sau chiar mai multe zile.
  • Pauzele dintre mișcări sunt date de starea și dispoziția copilului.
  • Copilul și unul dintre părinți stau singuri în cameră, copilul are la dispoziție jucării care să îl stimuleze auditiv, vizual, tactil. Atât cât spațiul îmi permite, dau voie copilului să exploreze cabinetul și să își găsească un loc preferat.
  • Dansăm și cântăm, în special cu ˶bufnița cea umblătoare și vorbăreață ̋ – preferata acestor copii speciali.
  • La prima sesiune accentul este pus  mai mult pe conectarea terapeut – copil, acceptarea terapeutului de către copil, efectuându-se mai puține  mișcări de terapie Bowen.
  • Cer părinților să țină un jurnal cu starea copilului, cu tot ce se petrece în comportamentul lui până la data următoarei programări, și în funcție de cele relatate de părinți, se decide când va avea loc următoarea sesiune de terapie.
  • În funcție de deschiderea părinților, recomand, în special mamei, să facă și ea terapie Bowen.  Să fii părintele unui copil cu autism trebuie să fie un mare greu al vieții, dar și o oportunitate minunată de a crește tu ca părinte. Vindecarea copilului cu autism devine sensul vieții părinților, și  practic este un proces de vindecare în echipăꓽ părinți – copil, în acest fel rezultatele sunt vizibile mult mai repede și vindecarea este în profunzime.  Și atâta timp cât părinții sunt într-o stare conștientă de echilibru și armonie, atâta timp cât părinții lucrează la propria lor vindecare, acest lucru se va reflecta în procesul de vindecare al copilului. De asemenea, am putut observa că foarte multe mame de copii cu autism se află fie într-o stare de victimă, fie se simt foarte vinovate. Recomand să lucreze cu ele, fie singure, fie cu ajutorul unui terapeut/psihoterapeut pentru a ieși din aceste emoții joase, pe care copiii lor le simt foarte tare. În acest sens  ofer  terapie Thetahealing, terapie Somatic Experiencing, pentru cine simte că rezonează cu acest gen de terapii.
  • Tot în funcție de deschiderea părinților, discutăm într-o sesiune de consiliere despre cauza emoțională care se află la baza autismului, identificăm care este conflictul  din spate care a dus la această boală, și prin simpla conștientizare a părinților, acest lucru are un impact major în vindecarea copilului.
  • Recomand și alte variante de tratament, ca uleiurile esențiale certificate cu grad terapeutic Doterra sau Young Living, homeopatia. Ofer în acest sens  consultanță și tratament cu uleiurile esențiale Doterra – fiind uleiuri certificate terapeutice, acestea acționează la un nivel foarte profund, atât pe plan emoțional, cât și pe detoxifierea organismului.

TESTIMONIAL

În testimonialul de mai jos este vorba despre un pacient al meu în vârstă de aproape 4 ani acum, care în prezent umblă singur, își strigă membrii familiei, spune câteva cuvinte, se urcă pe topogan singur, merge la masă cînd este chemat de părinți și multe alte lucruri simple și mărunte, văzute de mine și relatate de părinți la fiecare sesiune de terapie, lucruri care înainte nu existau în viața acestui copil. Precizez că am văzut la el în utimele luni o blândețe și o bucurie molipsitoarea  care, mie ca terapeut, îmi înseninează întreaga zi, și mă simt onorată să lucrez cu el.

˶Ciprian, un băiețel de 3 ani jumate, în urma vaccinului ROR a fost diagnosticat de la vârsta de 2 ani cu retard psiho-motor și elemente de autism. Terapia Bowen l-a ajutat în procesul de recuperare să depășească unele piedici și frici, redându-i încet bucuria de a explora lumea cu mai multă atenție și curiozitate, l-a ajutat în procesul de detoxifiere a organismului și în întărirea sistemului imunitar. Terapia Bowen împreună cu homeopatia și alte terapii pentru recuperarea acestor copii, cu astfel de probleme de socializare și comportament, poate face minuni, și împreună cu credința în Dumnezeu, nădejdea, dragostea și răbdarea. Multumim pentru tot ce ati făcut și faceți pentru noi!

Mama lui Ciprian  ̋

TERAPIA BOWEN ȘI EMBRIOLOGIA

Una dintre teoriile pe care se bazează Terapia Bowen este din aria embriologiei, așa cum arată studiul de mai jos.

Un Extras din cartea “The Bowen Technique – the inside story” de Dl. John Wilks – Instructor Bowtech din Marea Britanie


    ˶Cand terapeutii Bowen vorbesc despre un tratament ce permite organismului sa se intoarca la “tiparul” original ca principiu de organizare, se naste intrebarea – catre ce anume se reorienteaza organismul, cand si cum a aparut acest tipar original?

     Osteopatii au consemnat de mult timp ca fortele ce modeleaza dezvoltarea embrionara continua sa se exprime pe parcursul intregii vieti, iar daca terapeutul reuseste sa realizeze conectarea la acestea, organismul va incepe sa se reorganizeze in concordanta cu principiile lor.

     James Jealous, un osteopat ce preda in Statele Unite ale Americii, scria recent: “Tiparul si functiile originale se regasesc in fluidele embrionare. Matricea originala este o forma ce se regaseste in toate formele de viata, in jurul careia se organizeaza activitatea celulara si moleculara, formand tiparul original, creat de Marele Maestru.”

Cand vorbim despre accesarea memoriei unui tesut, a fortei organizatoare de la nivelul profund embrionar, vorbim despre memoria celulara, in special in fluide si in lichidul cristalin al tesutului conjunctiv al fibrelor de colagen.

     Dezvoltarea embrionara a fibrelor de colagen este fascinanta, deoarece porneste in mesoderm (stratul dintre ectoderm si endoderm) ca fibrila numita recticulina, care se diferentiaza pentru a forma diferitele feluri de tesut conjunctiv din corp, dupa care infuzeaza toate straturile de ectoderm si mesoderm. Cu alte cuvinte, se insereaza in tesuturi in intregul corp. Colagenul, s-a demonstrat stiintific de catre Mae Wan Ho si altii, retine memoria si este extrem de bine adaptat pentru a inregistra noi experiente.

     Este prin stimularea fasciei, sa permitem, intr-un anume fel, corpului sa acceseze si sa se reorienteze catre aceste forte de comanda embrionare, aflate in colagen, la nivel celular? Din observatiile clinice, se pare ca un astfel de proces are loc, cu siguranta.̋ (informații luate de pe site-ul www.bowtech.ro)

Vino alături de mine

Pentru noutăți și resurse care să îți bucure mintea, corpul și sufletul, te invit în comunitatea oamenilor interesați de vindecare, creștere personală și spirituală

 

Mulțumesc pentru înscrierea în comunitate!